Pakowarka próżniowa komorowa Gastroprodukt

Pakowarka próżniowa oraz obieraczka do ziemniaków

Ziemniaki są – można powiedzieć – naszą potrawą narodową a także pomimo że uważa się je za towar wysokokaloryczny, tak naprawdę nie są tuczące, i co jest niezwykle znaczące, zawierają niemało wartościowych pierwiasteków odżywczych.

Pochodzenie ziemniaka

Warzywo to, jako bezimienny, smaczny produkt roślinny, zostało przywiezione przez Hiszpanów z Ameryki Południowej w ciągu jednej z ich odkrywczych wypraw. Do Europy ziemniaki trafiły pod koniec XVI wieku, natomiast w przeciągu kolejnych lat stały się jednymi z najbardziej wziętych warzyw, serwowanych na stołach koronowanych głów i dodatkowo mieszczaństwa oraz pospólstwa.
Dzięki genetyce oraz szczególnej selekcji, w ciągu wieków zaistniało wiele wersji ziemniaków, jakie – zależnie od gatunku – można przyrządzać na kilka sposobów.

Obieraczka do ziemniaków



Miąższ ziemniaków, jak u większości roślin rosnących w gruncie, znajduje się pod obierzyną, którą należy usunąć. Najbardziej popularnym wyjściem jest obranie ziemniaka ze skórki za pomocą noża lub automatycznej obieraczki.

W domach, do usuwania skórki z ziemniaków na ogół używa się niewielkiego noża do jarzyn czy też dodatkowej przystawki do wielofunkcyjnego miksera, niemniej jednak w punktach gastronomicznych, gdzie ziemniaki gotowane są dla kilkudziesięciu gości, używa się automatycznej obieraczki do ziemniaków, która w nadzwyczaj szybki sposób, przygotuje do kolejnej obróbki parę kilogramów tych warzyw, w nadzwyczaj krótkim okresie. Obieraczki tego rodzaju, stosowane są zarówno w przemyśle spożywczym, gdzie ziemniaki są porcjowane, obierane ze skórki i pakowane za pomocą pakowarki próżniowej przemysłowej, która zamyka artykuł w bardzo trwałej folii, równolegle wysysając z niej powietrze. Przechowywana w tego rodzaju sposób żywność, ma dużo dłuższy termin użyteczności do konsumpcji, niż artykuł leżący luzem lub zapakowany tradycyjnie.

Pakowarka próżniowa komorowa



Pakowarka próźniowa komorowa charakteryzuje się szybką a także efektywną pracą zaś powstały szew ma wysoką kategorię szczelności. Niektóre gatunki pakowarek pracują w trybie całkowicie zautomatyzowanym, inne zdołają wykonywać pracę w trybie ręcznym.
Pakowaniu próżniowemu mogą być poddane nie wyłącznie towary spożywcze w stanie surowym, ale nawet gotowe dania, przeznaczone do konsumpcji w nieco późniejszym czasie.

Zobacz więcej: obieraczka do ziemniaków.